maanantai 20. syyskuuta 2010

Ajatelma


Muistin yhtäkkiä yhden dokkarin, joka tuli kesällä (kyllä, olen löhönnyt koko kesän telkkarin edessä...NOOOT). Ohjelma kertoi erilaisista fobioista tai pakkomielteistä (tai jostain mielenterveys-fiboista). Yksi sen dokkarin päähenkilöistä pelkäsi, että lattia hänen jalkojen alla romahtaa. Hassua.

Aamulla mulle iski kamala pelko kun ei tiedä mistä nyt seuraavaksi saadaan rahaa (työnantaja panttaa palkkaa jo toista kuukautta). Hetken olin tosi pahasti stressaantunut kunnes avokkini valoi minuun uutta uskoa ja tarmoa.

Onko aiheellista pelätä että lattia romahtaa jalkojeni alla? Entä saako pelätä sitä ettei saa vuokraa maksettua? Voinko jännittää sitä, etten voi ostaa kaikkia haluamiani herkkuja tässä kuussa? Mitä saa pelätä ja mitä ei?

Elämäntapavalmentajani (bless her) on sitä mieltä että ihmisellä on vain kaksi perustunnetta, rakkaus ja pelko. Kaikki tunteet perustuvat jompaan kumpaan. Olen alkanut itsekin näkemään yhtäläisyyksiä. Hermostun helposti kun puhutaan raha-asioista (=pelkään ettei rahaa ole tarpeeksi). Loukkaannun kun joku (vahingossakin) kritisoi ulkonäköäni (=pelkään olevani ruma). Tunnen oloni epävarmaksi joidenkin ihmisten seurassa (=pelkään heidän pitävän minua tyhmänä).

Kummatkin tunteet ovat luovia. Mitä enemmän pelkään, sitä pahemmalta asiat näyttävät. Mitä enemmän rakastan ja koen tulevani rakastetuksi, sitä kauniimmalta maailma näyttää ja elämä tuntuu helpolta. Mitä hyötyä niistä pelon tunteista sitten on?

Tottakai peloistakin on apua. Niiden avulla suojelemme itseämme ja luomme suojamuurin ympärillemme. Joskus on vaan vähän vaikea tietää milloin sen suojamuurin voi avata (ja kenelle)..

Toivottavasti tämä aiheutti jollekin muullekin päänvaivaa :)

Henkka

1 kommentti:

  1. mielenkiintoinen aihe...

    Kun synnymme meillä on tosiaan tasan 2 pelkoa
    - Putoaminen ja kovat äänet
    Kaikki muut pelot ollaan matkamme varrella opittu, mutta samaten voidaan niistä oppia pois, jos se on tarpeen. Mielstäni kuitenkin myrkky käärmeitä voi olla fiksuakin pelätä :)

    On hyvä olla läsnä ja tiedostaa tosi asiat - kuten vaikka raha tilanne - mutta toimia rakkaudesta käsin. Pelko usein hätiköi, panikoi, suurentelee, väärentelee, eikä näe koko totuutta.

    En usko että on olemassa "hyväksyttävämpiä" pelkoja kuin toiset, ne vain ovat. Niitä tutkailla rauhassa, hyväksyen tosiasiat ja tällöin toimintakin ja suuhtautuminen haasteeseen on rakentavampaa, rennompaa, mahdollisuuksia nähdään enemmän ja omat stressitasotkan eivät nouse :)

    VastaaPoista